Een verhaal uit 2003

 foto: Handtekening van Dame Vera Lynn op een cover van de muziek Back to Normandy.

De muziek van Back to Normandy

Back to Normandy is een website met een aangrijpend thema: D-day of zoals ze vaak in het buitenland zeggen, the Normandy Landings. Het verhaal over het begin van de bevrijding kent iedereen wel, al dan niet door films als de Longest Day, Band of Brothers of Saving private Ryan. De titel suggereert het al: de muziek van Back to Normandy vertelt het verhaal van de veteraan die terugkeert naar het strand van Omaha en Pointe du Hoc.

Ik ben met het componeren begonnen na mijn eerste bezoek aan Normandië tijdens de vieringen van 6 juni, de dag dat D-day bijna 60 jaar geleden begon. Nadat ik mijn videobeelden had gemonteerd vond ik dat er wat muziek bij gemaakt moest worden. Eén compositie, nog eentje. Ik wist niet van ophouden omdat het thema me maar bleef boeien. Elke keer koos ik weer een andere invalshoek: de ene keer naar aanleiding van het verhaal van de commandant van de Rangers, die zich een weg naar boven (Pointe du Hoc) hadden gevochten. Een andere keer over de emoties van de soldaat die wacht totdat de klep van zijn landingsvoertuig wordt neergelaten. Geen prettig vooruitzicht.

Zo ontstond een cyclus van muziekwerken met een duur van enkele CD’s vol. Back to Normandy bestaat uit een circa 20-tal composities en een video waarbij alle facetten van de landing te beluisteren en te zien is. In het forum van Back to Normandy is een uitleg (in het engels) te lezen van alle composities. Alle composities zijn vrij te downloaden. Een opbouwend kritisch berichtje in het gastenboek wordt altijd gewaardeerd.

Mijn grote wens is dat er op 6 juni een CD, samengesteld uit alle composities, voor de veteranen en alle belangstellenden beschikbaar zal zijn. Niet iedereen kan de muziek gratis downloaden. Uiteraard zal ik 6 juni, samen met mijn vrouw, weer in Normandië te vinden zijn. Waarschijnlijk samen met de veteranen van de 29e divisie in Colleville-sur Mere, gewapend met de videocamera. In de loop van augustus zal weer een videoreportage te vinden zijn op Back to Normandy over mijn bezoek daar, al dan niet met nieuwe composities.

O ja, wie schrijft dit allemaal. Fred Vogels (49). Voormalig musicus (slagwerker, medeoprichter van de Slagwerkgroep Den Haag, freelancer in de grote symfonieorkesten van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en de radio-orkesten) De laatste jaren ben ik weer actief met componeren (vroeger gecomponeerd voor o.a. de Haagse Comedie, balletten en andere opdrachten). Daarvoor ben ik een aantal jaren directeur geweest van verschillende muziekscholen in den lande.

Waar komt de inspiratie voor de tweede wereldoorlog vandaan. In ieder geval via mijn vader (tot vlak voor zijn dood heeft hij geen woord gesproken over zijn verleden in de oorlog (weggevoerd naar Duitsland) en via mijn broer die al vele jaren een grote betrokkenheid heeft met de 2e wereldoorlog, met wie ik verschillende malen naar Normandië ben geweest. Daarnaast is veel familie, al dan niet in kampen (Birma, Indonesië) overleden of hebben de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt. Gecombineerd met wat er tegenwoordig gebeurd (oorlogen, geweld, onverdraagzaamheid, respectloosheid voor elkaar, etc) vond ik in de muziek een manier om gevoelens uit te drukken: Normandië, d-day is voor mij de metafoor van opofferingsgezindheid van volstrekt vreemde mensen uit een vreemd land die hier hun leven komen geven voor onze vrijheid. Iets wat ik moeilijk kan uitleggen aan jongeren die – voor de lol – iemand in elkaar trappen, andermans zaken stelen of vernielen. In de muziek komt het allemaal terug.

Comments (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

Tien jaar alweer... Gefeliciteerd Fred, dank voor je prachtige composities en voor de schat aan informatie die je tot nu toe bij elkaar hebt gebracht !

Jacob
This comment was minimized by the moderator on the site

Al 15 jaar Jacob!

Fred Vogels
There are no comments posted here yet

Leave your comments

  1. Posting comment as a guest.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
Type the text presented in the image below